Kultur och näringsliv ger utveckling

Generatorkonferensen 201226-27 november var vi 6 st från Värnamo som deltog i Generator Sveriges konferens i Gävle. Syftet till att vi åkte dit var att spana in i framtiden, knyta kontakter och inte minst diskutera kring hur vi kan hitta samarbete kring kulturella och kreativa näringar (KKN) i Gummifabriken.

Först måste jag framföra ett stort tack till Generator Sverige, KKN-nätverk som Värnamo är medlemmar i, och Region Gävleborg för en mycket bra och professionellt genomförd konferens. Precis så här vill vi att event och konferenser ska genomföras i Gummifabriken i framtiden.

Nu när det gått en vecka och alla intrycken har landat lite och vi vill gärna dela med oss av några erfarenheter och tankar.

Första dagen inledde Emma Stenström, verksam som docent och biträdande rektor vid Handelshögskolan och gästprofessor vid Konstfack.

Hon talade bland annat om möten mellan ekonomer och kulturell innovation. Spännande. Lära av varandra och utvecklas. Nya möjligheter uppstår. Lite som det Fredrik Härén pratade om att nya idéer uppstår när man tar två gamla och parar ihop dem. Just det vi vill att Gummifabriken i Värnamo ska kunna bidra till. Nya idéer. Nya näringar. Nya möten. Nya utbildningsmöjligheter. Frågan hur kan vi göra för att kultur och näringsliv ska mötas?

En idé som vore klart intressant är det som kallas Kreatörskaravanen. Vi smakade lite på hur det kan gå till under en workshop. I Gävle fick vi möte tre olika företagare inom KKN. Först levebrödsföretagaren Destiny Johannah Bergvall, koreograf och dansare, där passionen är den stora drivkraften. Sedan turismföretaget Växtbolin som kombinerar tillverkning med upplevelse och turism. Avslutningsvis tillväxtföretaget Magoo 3D studios, ett animationsföretag, där de kommersiella drivkrafterna är stora. Spännade upplägg med Kreatörskaravanen och skapar intressanta och givande möten vilket ger förståelse för olika näringar och drivkraften. Tror absolut detta kan vara något för vår region. Ett bra upplägg helt enkelt. Vilka företag skulle Kreatörskaravanen besöka tycker du?

Den tredje tanke vi tänkte dela med oss med just nu är lite reflektioner efter att deltagit i workshopen ”Att lära genom att skapa… eller att införliva en kultur av företagsamhet och kreativitet i lärandet” som hölls av Kerstin Bragby, Bengt Söderhäll och Pär Vilhelmsson från Högskolan i Gävle. De inledde med att läsa var sin dikt. Få erkänna att jag tänkte ”hallå vad ska det bli av detta”. Men det blev fantastiskt bra och det öppnade upp för många bra diskussioner som gav nya kontakter. Återigen kultur är många gånger dörröppnare. Vidare presenterades mycket intressant arbete med entreprenörskap i skolan från Söderhamn, projektet Drivkraft. Workshopen gav många idéer och bidrog  till att många saker föll på plats kring hur vi på Campus kan jobba med entreprenörskap tillsammans med bl.a. Värnamo Näringsliv AB. Om det får vi skriva i ett senare blogginlägg.

Lunchdiskussion under Generator12

Sammanfattningsvis kan vi säga att vi alla var positivt laddade med idéer och kontakter. Så till den milda grad att det började skissas på ett projekt redan under den avslutande lunchen. De tankarna tog vi sedan med oss till möte med Regionförbundets projektledare kring KKN dagen efter vi kom hem från Gävle. Det här kan bli något.

Gummifabriken. Oj vad det väcker intresse, nyfikenhet och rent av lite beundran när vi nämner den satsningen under konferensen. Värnamo lyser redan och gjorde så också under konferensavslutningen. Värnamo blev tillfrågade att delta på scenen i en panel och summering av konferensen. Här en film från det samtalet. (Värnamo 3.18 in i filmen)

Vad får du för tankar när läser och ser filmer från detta inlägg?
Ser fram emot dina kommentarer.

Mer att läsa och se om Generator12:

Om Niclas Stensson

Jobbar som utvecklingsstrateg på Campius Värnamo med uppdraget att utveckla Yrkeshögskoleutbildningar, uppdragsutbildning och att omvärldsbevaka. Kort sagt det är mig du, som jobbar i näringslivet, tar kontakt med för att diskutera idéer kring kompetenshöjning, fortbildning, nätverk eller annan utbildning.
Detta inlägg publicerades i Campus Värnamo, Gummifabriken, Kultur, Näringsliv och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar