Egen dator i skolan kräver fortbildning

egen_dator_fleischer_ram

Igår träffas en gäng skolledare och lärare på Campus Värnamo för att titta och samtala kring Håkans Fleischers öppna föreläsning ”En egen dator i skolan – ytsim eller djupdyk?”. Fleischer gör en snabb forskningsöversikt, redovisar en mindre egen studie och ger råd kring hur bör man göra vid projekt med egen dator till lärare och elever i skolan. En bra och tänkvärd föreläsning och fantastisk intressant och trevlig diskussion efteråt.

Har du inte sett den ta tag i din skolledare och några kollegor och titta på föreläsningen här. Och framför allt samtala kring hur kan ni göra för att det inte ska bli som i studien Fleischer berättar om. Det finns en risk att resultaten sänks om man som lärare gör som vanligt.

bild_sett_massan

Håkan Fleischer är inne på det att fortbildning och handledning är viktigt för att den här typen av projekt med egen dator i skolan ska lyckas. Fler med honom trycker på det bland annat Skolinspektionen och SKL. Det med stor glädje vi på Campus Värnamo kan berätta att Linnéuniversitet erbjuder kursen heter Datorstött lärande 7,5hp som uppdragsutbildning i Värnamo. Den startar redan den  7 januari med deltagare från Finnvedens gymnasium och Gnosjö kommun.

Ytterligare en aktivitet som Campus Värnamo erbjuder är resa till SETT-mässan 17-18 april. En mässa om det moderna lärande och digitaliseringen av skolan. Syftet med resan är att lära, nätverka och byta erfarenheter. Mer information om det och anmälan hittar du på vår hemsida. Är du intresserad så hör av dig. Vår förhoppning är att kunna erbjuda utbildning regelbundet kring detta temat.

Det som är viktigt att konstatera att resan och processen som skolan behöver göra för att lyckas, med digitaliseringen och projekten kring en dator i skolan, handlar om att börjar idag. Vad kan jag göra? Det är en process och börja med en sak idag. Det är de många små förbättringarna som gör att det blir stora avtryck i verksamheten. Att eleverna märker skillnad. Att eleverna lär sig mer. För att lyckas med detta pedagogikprojekt behövs utbildning.

Behöver du hjälp med utbildning för skolledare eller pedagoger kring de här frågorna ta kontakt med oss på Campus Värnamo. Vi är till för dig.

Om Niclas Stensson

Jobbar som utvecklingsstrateg på Campius Värnamo med uppdraget att utveckla Yrkeshögskoleutbildningar, uppdragsutbildning och att omvärldsbevaka. Kort sagt det är mig du, som jobbar i näringslivet, tar kontakt med för att diskutera idéer kring kompetenshöjning, fortbildning, nätverk eller annan utbildning.
Detta inlägg publicerades i Campus Värnamo, Skolutveckling och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Egen dator i skolan kräver fortbildning

  1. Pingback: Nu kör vi | Campus Värnamo bloggar

  2. Emma skriver:

    Är föreläsningen borttagen eller är den inte öppen för alla att se?

Lämna en kommentar