Grunden viktig

Hur vet jag att jag kan det jag tror att jag kan? Vad behöver jag för kompetensutveckling? Vilken är den grundläggande kompetensen inom industrin? Hur gör vi på vårt företag för att ge rätt kompetensutveckling?

Campus Värnamo har under våren haft förmånen att delta i flera möten kring ett nytt kompetensutvecklingsprojekt som syftar till att säkerställa grundkompetensen inom industrin. Ett samarbete mellan flera branscher. Här under kan läsa mer om det.

industriteknisk_grundINDUSTRITEKNISK GRUND – Ett erbjudande om kompetensutveckling till varje enskild individ utifrån ett kartlagt behov. Riktar sig till företag inom gjuteribranschen, skärande bearbetning, polymerbranschen, trä- och möbelbranschen samt inom plåt- och trådbranschen.

Flera branscher inom industrin har under många år arbetat med validering som verktyg och som ett led i sin kompetensförsörjning (Sv. Skärteknikföreningen, Swerea Swecast, Trä o Möbelföretagen TMF, samt Polymercentrum). Dessa branscher har nu också identifierat och beskrivit industrins generella tekniska kompetenser och lagt dem i ett gemensamt system för validering, kallat Industriteknik Grund. Det är en industriteknisk grundkompetens som är branschöverskridande och som utgör bas för de yrkesrollsspecifika kompetenser respektive bransch har behov av.

verkgrund_branscherna

Detta projekt syftar till att säkerställa grundläggande industritekniska kunskaper och kompetenser som behövs i dagens industri. All produktionspersonal oavsett yreksroll får en gemensam grund för fortsatt yrkesutövning och kompetensutveckling. För företaget innebär det bla en utveckling av sin förmåga till intern kompetensförsörjning.

Om upplägget

Industriteknisk grund inleds med ett förberedande möte med ledningen. Steg två är själva valideringen som görs inom 11 ämnesområden. Efter det planeras kompetensutvecklingen utifrån de personliga utbildningsplanerna och den sammanställning företaget får. Utbildningarna genomförs i moduler i ämnesområden enligt varje enskild individs utbildningsplan. Allt avslutas med en test och intyg delas ut efter att deltagaren blivit godkänd.

För att få ner kostnaderna och på så sätt få med så många företag som möjligt håller branscherna just nu på att göra en ansökan om medel från Regionförbundet i Jönköpings län för att kunna starta innan sommaren.

Är du intresserad av att få veta mer eller vill att ditt företag ska få möjligheten att delta? Hör av dig till Niclas Stensson på 0370-37 79 24 eller via e-post niclas.v.stensson@varnamo.se innan påskhelgen så ska du få ett bra erbjudande.

Om Niclas Stensson

Jobbar som utvecklingsstrateg på Campius Värnamo med uppdraget att utveckla Yrkeshögskoleutbildningar, uppdragsutbildning och att omvärldsbevaka. Kort sagt det är mig du, som jobbar i näringslivet, tar kontakt med för att diskutera idéer kring kompetenshöjning, fortbildning, nätverk eller annan utbildning.
Detta inlägg publicerades i Kompetensutveckling, Näringsliv och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar